11 stellingen over wintersport die compleet bullshit zijn

Geplaatst op: 29 maart, 2017

“Huh, ga je op wintersport? Maar is dat niet gevaarlijk? En is dat ook niet f-ing koud?” Of je nou een #proskifahrer bent of een beginneling, je hebt ongetwijfeld een bucket load aan vooroordelen gehoord van je ja-doei-ik-ga-echt-niet-op-wintersport vrienden. Wat ons betreft is dit een goed moment om even een aantal bekende wintersport mythes op een rijtje te zetten die totaal niet waar zijn. Weg met het gezeur!

1. Wintersporten is ver-schrik-ke-lijk koud

Ja, je zit hoog in de bergen en er ligt veel sneeuw, maar als het zonnetje hoog aan de hemel staat is het gewoon priiiiiiima te doen. Sterker nog, als je na een paar dikke runs even toe bent aan een welverdiende break aan een bar aan de piste, kun je je jas in een ligstoel gooien en gewoon in je thermoshirtje rondlopen. Mensen die klagen over dat wintersport veel te koud is zitten thuis waarschijnlijk al te bibberen als de kachel op 20 graden staat.

2. Wintersport? Veels te f*cking duur

Let’s face it, op vakantie gaan kost nou eenmaal geld. Maar zó duur dat je er een nier voor moet opgeven is een wintersportvakantie ook weer niet. Waarschijnlijk gaan de mensen die daar over klagen wel op vakantie naar Bali of een ander exotisch eiland dat duizenden kilometers van Nederland is verwijderd. Kost natuurlijk geen drol… Laat ze maar lullen, want een wintersportvakantie met Husk kun je al boeken voor slechts €119,-. That’s right, 119 eurootjes, dus waar hebben we het over?

3. Skiërs en snowboarders hebben een pleurishekel aan elkaar

Je hebt altijd een groepje skiërs die niets van snowboarders moeten hebben en andersom, maar dat is slechts een kleine groep. Dit type is er bijvoorbeeld zo zielsveel van overtuigd dat snowboarden veel beter is dan skiën, dat ze met alle liefde er van alles aan doen om de ander het leven zuur te maken. Zonde van je wintersportvakantie wat ons betreft. Er zijn trouwens ook genoeg Feyenoord-supporters die best een biertje kunnen doen met Ajacieden. Ok, misschien geen Amstel but you get the point.

4. Snowboarders zorgen voor de meeste ongelukken op de piste

Er wordt vaak gedacht dat snowboarden gevaarlijker is dan skiën en daarbij ook voor de meeste ongelukken zorgen op de piste, maar we leggen de feiten even op een rij. Volgens de NSSA is het namelijk zo dat 2.6% van alle ski-ongelukken ontstaan door een botsing met een snowboarder, maar 7.7% van dit soort ongelukken worden veroorzaakt door andere skiërs. Dus sorry, chagrijnige skiërs, maar ook hier is niks van waar.

5. Skilessen? Onzin, je kunt het makkelijk zelf aanleren

Ok, er zijn vast een aantal ‘diehards’ die het skiën of snowboarden zelf hebben aangeleerd zonder ook maar één skiles te volgen. Cool story bro. De kans is echter groot dat je foute technieken aanleert en als een sneeuwbal de piste afrolt. Alles behalve safe dus! Voor een goede basis zijn snowboard-/skilessen volgen dus echt een must. You’ll thank us later!

6. Ja, jij gaat al sinds je 6e op wintersport dus ik kan nooit zo goed worden als jij

Luister, niet iedereen staat al sinds zijn/haar glorieuze peuterjaren op ski’s en dat is ook helemaal geen vereiste om als een echte #pro de piste te trotseren. Of je nou 23 bent of 55, je bent nooit te oud om iets te leren. Gewoon gaan en blijven oefenen! You got this.

7. Skiën is voor watjes. Team Snowboarding #ftw

WAT? Skiën is niet cool? Unglaublich. 15 jaar geleden misschien toen snowboarden opeens immens populair werd. Ja er was inderdaad een tijd dat niemand meer op ski’s gezien wilde worden, maar tegenwoordig staan de zogenaamd ‘coole mensen’ niet alleen op een snowboard. Vooral onder jongeren is skiën namelijk weer flink in populariteit toegenomen. Daarbij zijn die typische, strakke skipakken ook al lááááng niet meer van deze tijd. Dus als je wilt gaan skiën in plaats van snowboarden, dan hoef je niet bang te zijn dat je niet bij de hippe guys hoort. Steek die maar in je zak ski bro’s!

8. Als beginner leer je sneller skiën/snowboarden door met ervaren vriend(inn)en op wintersport te gaan

Van elkaar leren is altijd goed, maar zorg eerst dat je echt de basis hebt gemasterd voordat je met de rest een zwarte piste pakt. Als je met gasten de piste afgaat die met hun ogen dicht achteruit de piste afgaan, dan ben je meer bezig hen bij te benen in plaats van op je techniek te letten. Dat is dus vragen om ongelukken. Neem het dus maar van ons aan: blijven oefenen op je eigen tempo of -nog beter- neem een paar extra skilessen!

9. Een warming up is een absolute must

Het is nooit bewezen dat een warming-up daadwerkelijk effect heeft. Sterker nog, je hebt met een warming-up juist een verhoogd risico op blessures and whatnot. Je spieren zijn namelijk voor een langere tijd opgerekt en hebben daarvoor meer tijd nodig om weer samen te trekken. Kortom, een warming-up vertraagt de spierreactie en dat wil je sowieso niet tijdens een intensieve en reactieve sport als skiën/snowboarden. Het is echter wel goed om je spieren te rekken als je even een break gaat nemen in die te gekke après-skibar of restaurant!

10. De uitspraak “Als je vroeger hebt geskateboard dan heb je het snowboarden binnen no time onder de knie”

Ook al was je vroeger nog zo’n baas op een skateboard, snowboarden is toch echt wel even wat anders. Ok, als ex-skater weet je dat je ‘goofy’ of ‘regular’ staat en je hebt de ultieme balans misschien sneller te pakken, maar dat is het verder ook. Dus niet al te overmoedig raken als je met een skate-verleden voor het eerst op een snowboard gaat staan. In het begin ga je sowieso vallen. Heel. Veel. Vallen. Hou vol!

11. Après-skiën is overrated

Zo overrated dat iedereen met tegenzin staat te springen en doet alsof zij de tijd van hun leven hebben. De mensen die après-skiën niks aan vinden weten gewoon niet wat feesten is. Wat is er nou epischer dan op 3.000 meter hoogte los te gaan op de gruwelijkste dance hits en foute kroeg hitjes? De programma’s van sneeuwfestivals als Snowbombing en Dutchweek 2017 liegen er trouwens ook niet om.

Kortom, niks om je zorgen over te maken dus. Ben jij klaar voor je eerste wintersportvakantie of wil je nog even snel wat runs door de poedersneeuw maken voordat het seizoen voorbij is? Boek nu dan snel nog je ski of snowboardvakantie op Husk.nl!

Share

Reactie

5 beginnersfouten die we allemaal maken

27 november, 2017
Comments

Op wintersport met Totally Groepsreizen

7 november, 2017
Comments

6 momenten waarop je écht zin krijgt in wintersport

17 oktober, 2017
Comments

Say Cheese

29 augustus, 2017
Comments